Kartuş Dolu Ama Yazmıyor | Dolu Kartuş Yazmama Sebepleri

21 Eylül 2022
Kartuş Dolu Ama Yazmıyor | Dolu Kartuş Yazmama Sebepleri

KARTUŞ DOLU AMA YAZMIYOR

Kartuş dolu ama yazmıyor diyorsanız yalnız değilsiniz. Dolu kartuş bazen yazmayabilir. Bunun nedenlerinden öncelikli olanı nozulların dışarıdan tıkanmış olmasıdır.  Siz de yeni kartuş yazmıyor diyenlerdenseniz nozulların içeriden de tıkanmış olma ihtimalini göz önünde bulundurmanız gereklidir. Bunun yanı sıra kartuş kuruması gibi problemlerle de karşılaşabilirsiniz. Eğer tonerlerinizi aydınlık ve nemli ortamlarda muhafaza ettiyseniz kartuşun kuruduğunu görebilirsiniz. Kartuşun kurumasını istemiyorsanız tonerlerinizi serin ve kuru ortamlarda muhafaza etmeniz gereklidir. Bu problemle başa çıkabilmek için öncelikle kartuşun ağzındaki bant ya da klipsi almanız gereklidir. Ardından kartuşun ağzını ıslak bir bez yardımıyla temizlemelisiniz. Son aşama olarak da 3 tekrarla temizleme işlemini yapmalısınız.

Dolu Gözüken Kartuş Neden Yazmaz?

Dolu görünen kartuşun yazmama sebeplerinden en önemlisi, kartuş püskürten nozulların tıkanmasıdır. Kartuş dolu ama yazmıyor diyorsanız kartuşunuzu sıvı ile temas ettirmeden bir dolum merkezine götürebilirsiniz. Bu sayede dolu kartuş tekrar işlevsel olacaktır. Yeni kartuş yazmıyor problemi ile karşılaşanlar, kartuşlarını doğru bir şekilde muhafaza etmemiş de olabilir. Sadece siz değil, kartuşu satın aldığınız firmanın depoları da muhafaza bakımından yeterli olmayabilir. Bu durum, kartuş kuruması problemini de beraberinde getirir. Eğer yazmayan kartuşunuzu dolum merkezine götürmek istemiyorsanız kurşun kalemlerin silinmesine yarayan standart bir silgi ile kartuşunuzu silebilirsiniz.

Yeni Doldurulan Kartuşun Yazmama Sebepleri

Yeni doldurulan bir kartuş yazdırmıyorsa iki sebebi vardır. Ya kartuş nozulları tıkanmıştır ya da kartuş kurumuştur. Kartuş dolu ama yazmıyor diyenlerin bu iki noktaya dikkat etmesi gereklidir. Dolu kartuş modellerinin kartuş kurumasından muzdarip olmaması için güvendiğiniz firmalardan destek almalısınız. Yeni kartuş yazmıyor diyorsanız ve sürekli aynı hata ile karşılaşıyorsanız kartuş firmanızı değiştirmelisiniz. Son olarak sistemsel bir hata olabileceğiniz de unutmayın. Bazen, kartuşta herhangi bir sorun olmasa da problem yazıcının kendisinde olabilir. Bu, isteyeceğiniz en son şey olur çünkü yazıcı değiştirmek kartuş değiştirmekten çok daha fazla maliyet gerektirir.

Kartuş Kuruduğunda Neler Yapmak Gerekir?

Kartuş dolu ama yazmıyor problemi ile karşılaşanlar, bu sorunun bir çözümü olduğunu bilmeli. Bazı durumlarda dolu kartuş, yazıcıya takıldıktan sonra aylarca kullanılmayabilir. Bu durum, püskürtme nozullarının tıkanmasına ve yeni kartuş yazmıyor probleminin meydana gelmesine neden olabilir. Bu tip problemlerle uğraşmak istemiyorsanız sorun henüz meydana gelmeden çözmeniz önemlidir. Çünkü; önlemek tamir etmekten daha az zahmetlidir. Bu nedenle yazıcınızı ihtiyacınız olmasa bile haftada bir çalıştırmalısınız. Bu sayede kartuş kuruması probleminin de önüne geçmiş olursunuz.

Yazıcınızı periyodik olarak kullanmadığınızda kartuşların baskı kafaları donabilir. Bu donma, tıkanıklığı da beraberinde getirir. Donan kartuşlar ya kötü kopya kağıdı çıkarır ya da istediğiniz baskıları hiç vermez. Donan kartuşu açmak içinse mineral, kireç gibi değerleri bulunmayan saf su kullanabilirsiniz. Saf suyu küçük bir tabağa 2 parmak seviyesinde koyduktan sonra ortalama 40 derecelik sıcaklığa getirmelisiniz. Daha sonra tıkalı olan kartuşunuzun demire benzeyen uçlarını bu su ile temas ettirmelisiniz. Ortalama 3 dakika boyunca kartuş uçlarını suyun içinde tutmalısınız. Sudan çıkardığınız uçları havlu peçete ile kurumalısınız. Bu sayede donan kartuş mürekkebinin açıldığını görebilirsiniz.

Donmuş kartuş açarken hiçbir şekilde kolonya ve musluk suyu kullanmamalısınız. Piyasada donmuş kartuş açmak için profesyonel olarak satılan solüsyonlar da vardır. Tıkalı Kartuş Açıcı solüsyonu size yardımcı olacaktır. Bu solüsyonun içine kartuşunuzu bırakıp ortalama 3.5 saat beklemeniz gereklidir. Kartuşun içinden mürekkep sızmaya başlayana kadar bekletebilirsiniz. Sızıntı başlayınca kartuşunuzu çıkarıp havlu kağıt ile iyice temizlemelisiniz.

Kurumuş kartuş için damlatma yöntemini de tercih edebilirsiniz. Gözenekleri yukarı bakacak şekilde, düz bir zemine yerleştirdiğiniz kartuşun demirimsi gözeneklerinin yukarı doğru baktığından temin olmalısınız. Bu demir kanallarının üzerine Tıkalı Kartuş Açıcı solüsyonu damlatmalısınız. Ardından kağıt havlu üzerine baskılama yapmayı denemelisiniz. Kanalın açıldığını gördüğünüzde demirimsi parçaları havlu kağıt ile silerek tekrar yazıcınıza yerleştirmelisiniz. Bu işlemlerden dilediğinizi kartuşunuzu açmak için kullanabilirsiniz. Bu sayede istediğiniz her türlü donenin tekrar tekrar yazılmasını sağlayabilirsiniz. Genellikle ev tipi kullanıcıların karşılaştığı kartuş donması, baskı merkezleri gibi baskı sirkülasyonunun yoğun olduğu alanlarda meydana gelmez. Baskı merkezlerinde işin ticareti yapıldığı için kartuş temizliği ve değişimi zamanında yapılır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.